Beste fastpris på strøm

Ditt postnummer
Sjekker postkode...
Postkoden er feil
Finn de billigste strømavtalene der du bor
16 000kWt
Vis filter
AVTALETYPE



PRISGARANTI



Avtaletype
OVERBLIKK
MÅNEDSPRIS
Vi fant 0 treff for deg
Vi fant ett treff
Det er ingen treff på de søkekriteriene. Prøv igjen

Det kan være vanskelig å vite hvilken strømavtale som vil være mest lønnsom. Vi forklarer deg hva fastpris på strøm er, og hvilke fordeler og ulemper denne type strømavtale har.

Hva menes med fastpris på strøm? 

Når du inngår avtale med en strømleverandør, må du velge hvilken type strømavtale du ønsker å ha. De aller fleste velger spotpris, som følger prisnivået på strømbørsen Nord Pool.

Spotpris forandrer seg gjennom hele døgnet og fra dag til dag, og følger prisutviklingen på markedet. Det kan derfor være store svingninger når det gjelder denne type strømavtale. Historisk sett har spotpris likevel vært den strømavtalen som er billigst. Spotpris består av markedspris pluss påslag og et fast månedsbeløp til strømleverandøren.

Du kan velge fastprisavtale hos din strømleverandør. Det betyr at du binder strømprisen per kWh for en bestemt periode, og unngår de høyeste pristoppene.

Fastpris betyr at du betaler samme pris for hver kilowatt-time (kWh) du bruker. Det kan sammenlignes med det å binde renten på et boliglån. Det er stor risiko for at avtalen blir dyrere på sikt, men privatøkonomien din blir mer forutsigbar. Fastpris på strøm forandrer seg ikke hele døgnet slik spotpris gjør.

Selv om du velger fastpris, vil fakturabeløpet å betale være forskjellig. Det skyldes at ditt strømforbruk endrer seg fra måned til måned.

Fastpris på strøm regnes for å være markedets dyreste strømavtale. Det er fordi prisen settes alltid høyere enn den antatte gjennomsnittlige markedsprisen.

Strømleverandører som tilbyr fastprisavtale tar en høyere risiko ved å inngå denne type strømavtale. Det er fordi fastprisbeløpet per kilowatt-time (kWh) kan bli lavere enn innkjøpsprisen. I slike tilfeller vil strømleverandøren tape penger.

Billigste fastpris på strøm og bindingstid

Ønsker du å ha fastprisavtale, må du først bestemme deg for hvor lenge avtalen skal gjelde. Dette kalles bindingstid, og du har mulighet til å binde en fastprisavtale fra 3 måneder og opptil 5 år.

Det er imidlertid ikke vanlig å velge lang bindingstid, og de fleste begrenser bindingstiden til 1 år.

I bindingstiden kan du ikke bytte strømleverandør, og du forplikter deg til å betale den avtalte prisen per kilowatt-time (kWh) gjennom hele denne perioden.

Ønsker du likevel å bytte strømleverandør før avtalen har utløpt, må du regne med å betale et relativt høyt oppsigelsesgebyr. Dette kalles også et bruddgebyr, og koster fra 500 kroner og opptil flere tusen kroner.

Tips: Se en oversikt over strømleverandører og velg en billig strømavtale.

Fordeler og ulemper med fastpris på strøm

Ønsker du en mer forutsigbar økonomi, er fastpris på strøm et alternativ. Likevel regnes denne type strømavtale for å være markedets dyreste. Det skyldes at fastpris ligger høyere enn den gjennomsnittlige markedsprisen.

I enkelte perioder kan det være lurt å inngå fastprisavtale for en kortere periode. Ifølge Forbrukerrådet viste det seg at årene 2010 og 2018 var tidsperioder der det var fordelaktig å ha fastpris på strøm.

I disse årene var strømprisene i Norge først lave, men fikk senere høy prisstigning. Strømleverandørene forutså dermed ikke at prisene kom til å stige betydelig i løpet av kort tid. Personer med fastprisavtale kunne da spare penger på å binde prisen per kilowatt-time mens prisnivået var lavt.

Fordeler 

  • Fastpris på strøm gir mer forutsigbarhet
  • Du slipper å bekymre deg for store svingninger i prisnivået på strøm
  • Egnet for personer med stram økonomi

Ulemper

  • Historisk sett er en fastprisavtale på strøm betydelig dyrere enn spotpris
  • Velger du å si opp avtalen før bindingstiden er over, må du betale et høyt gebyr

Vanskelig å finne billige fastprisavtaler i Sør-Norge

På grunn av store svingninger i markedet med skyhøye strømpriser i Sør-Norge er det mange strømleverandører i denne landsdelen som har sluttet å tilby fastprisavtaler. (Dette gjelder per januar 2023). Risikoen for tap ble rett og slett for stor til at strømselskapene ville ta sjansen på å tilby fastpris på strøm.

I Nord-Norge er det likevel mulig å inngå fastprisavtale. Det er fordi strømprisene generelt sett er lavere og mer stabile i nord enn i sør.

Regjeringen ønsker å legge til rette for fastpris på strøm som er bedre og billigere enn de tidligere fastprisavtalene. Disse nye avtalene skal komme på plass innen sommeren 2023.

Les også: E24.no: – Fastprisavtalene som forsvant

Oppsummering

  • Fastpris en type strømavtale der prisen per kilowatt-time ikke endrer seg i løpet av avtaleperioden.
  • Fastpris på strøm regnes for å være den dyreste strømavtalen på markedet. Spotpris er historisk sett den billigste.
  • Personer som ønsker en mer forutsigbar privatøkonomi, kan likevel foretrekke fastprisavtale.
  • Sier du opp din fastprisavtale i løpet av avtaleperioden, vil strømleverandøren kreve et oppsigelsesgebyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed